CK SLAN tour - logo

Další informace

Itálie
Itálie

Itálie je stát ležící v jižní Evropě na Apeninském poloostrově.
Na severu hraničí s Francií, Švýcarskem, Rakouskem a Slovinskem. Uvnitř Itálie leží dva městské státy: Vatikán a San Marino. Z východu Itálii omývá Jaderské moře, z jihu Jónské moře a ze západu Tyrhénské moře a Ligurské moře. Itálie má celkem 7600 km pobřeží (Jaderské moře, Jónské moře, Tyrhénské moře a Ligurské moře). K Itálii patří také dva velké ostrovy ve Středozemním moři: Sardinie a Sicílie.

Řím - hlavní město Itálie
Řím - hlavní město Itálie

Řím je hlavní město Itálie, oblasti Lazio a provincie Roma. V současnosti má město okolo 2,1 milionu obyvatel. Je jedním z nejstarších měst Evropy, protože byl založen před více jak 2 700 lety. Po staletí byl hlavním městem Římské říše, nejmocnější evropské mocnosti starověku. Na území města se nachází samostatný stát Vatikán, sídlo papeže.

Vatikán - nejmenší stát světa
Vatikán - nejmenší stát světa

Vatikán je nejmenší nezávislý stát světa, jehož rozloha činí pouhých 0,44km2. Je sídlem Svatého stolce, nejvyšší autority katolické církve. Žije zde 167 kardinálů, kteří občanství získávají svým jmenováním a celkový počet obyvatel se pohybuje okolo 900 obyvatel.